SMAKI LATA

Lato nieodmiennie kojarzy się z bogactwem smaków, kolorów. Owocobranie. Wysyp owoców i warzyw. Wtedy chętnie chodzą na targ – świeże warzywa lepiej smakują niż te kupowane w supermarketach. Sezon zaczyna się truskawkami, które odchodząc mają zastępstwo czereśni i wiśni.Owoce, które można jeść prosto z salaterki. No i pomidory – bawole, duże gargamele, małe cherry i malinowe. Malinowy nie dotyczy się tylko pomidorów, bo przecież słodkie maliny dojrzewają w lipcowym słońcu.Pomidory są dobre pod każdą postacią, suszone, grillowane, faszerowane, jako chłodnik i pomidorowa. Na surowo też smakują.

Potem zielone warzywa brokuły, bób, fasolka, cukinia i mięta. Grillowane, zapiekane…roladki z cukinii, cukinia z miętą i fetą. Grzanki z bobem zieloniutkim. Mięta z limonką są składnikami domowej lemoniady, idealne orzeźwienie w letnie upały. Kolejne dni przynoszą nowe kolory – jagody, jeżyny. Fioletowo-granatowy odcień. Jagody z słodkim sosem, w bułeczkach i pierogach. A potem wysyp śliwek we wszystkich odcieniach fioletu. I zapach smażonych powideł, zapach kojarzący się z końcem lata. Jeszcze kwitnące słoneczniki i kwiaty cukinii, zbiory rzepaku, który wcześniej kwitł na żółto.  Warzywa ziemne marchewka i buraki. I jeszcze zanim zbiory buraczane to botwinka. Kolorowy zawrót głowy. Owocowy raj jest inspiracją do eksperymentów nie tylko kulinarnych. Orzeźwiające, owocowe drinki doskonale sprawdzają się w letnie wieczory. Projektanci odwołują się do owocowych inspiracji. Najczęściej w kolorach. To lato obfituje w owocowe wariacje. A my nawet nie musimy sięgać po egzotyczne smaki. Warzywa pojawiły się w zeszłorocznej kolekcji duetu Dolce & Gabbana (teraz niestety o panach mówi się w kontekście niezapłaconych podatków – grozi im kara więzienia), także w formie  biżuterii.

Owoce pojawiają się w wielu kosmetykach spróbowałyśmy już nie raz. Ale warzywa? Poza metodą babci, która kładła plasterki ogórka na oczy, podobno przywracał blask, nic nie przychodzi mi do głowy. No i oczywiście okłady z liści kapusty na obrzęki (matki karmiące znają to ludowe lekarstwo). I cóż się okazuje? Medycyna sięga po stare sprawdzone metody, Bo kapusta nasila regenerację, nawilża i działa antyzapalnie, jest wykorzystywana w kosmetykach do pielęgnacji biustu karmiących mam. Mądrość pokoleń? Ogórek tez zyskał na wartości, odświeża i tonizuje skórę, rozjaśnia przebarwienia, jest już w wielu kosmetykach do cery trądzikowej. Taka rzodkiew, niby nie wygląda rewelacyjnie, ale wykorzystuje się jej zalety w preparatach redukujących łupież ( chyba babcia o tym też mówiła). Sok z marchewki poprawia koloryt skóry, więc naturalnie, że wyciągi z marchewki znajdują się w kremach do skóry dojrzałej, zmęczonej i pozbawionej blasku. A mój ulubiony pomidor? Wiem, że należy go jeść, bo ma cenne wartości, to silny antyoksydant, ale w kosmetykach? Okazuje się, że też tam jest, wyciągi z pomidora pobudzają skórę do odnowy, dodają jej blasku. Cebuli raczej unikam, pamiętam z dzieciństwa syrop, a okazuje się, że kosmetologia ją lubi. Używana jest do leczenia trądziku, czyraków, jest w maściach  stosowanych na blizny. Dynię wykorzystuję robiąc przepyszną zupę, ale mogę ją znaleźć też w preparatach dla cery dojrzałej.

Owoce i warzywa inspirują projektantów. Lampy w kształcie wiśni? Zabawne i apetyczne Cherry Lamp autorstwa Niki Zupanc. Talerze jak zielone liście.Naczynia odciski.

Szczególnie akcesoria kuchenne nadają się do owocowo-warzywnych przetworzeń. Chiński projektant Qiyun Deng zaprezentował zestaw sztućców inspirowanych warzywami 

A Japonka Yurie Mano zaprojektowała parasolkę do złudzenia przypominającą sałatę.

Blogerka Anna Marconi łączy modę i kuchnię stworzyła swój własny kulinarny przewodnik po modzie Taste of Runway – smacznie i modnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>